NIEUWS

SEMINAR IN TALLINN
Van 18-20 oktober 2019 doceert Michiel Dijkema in het kader van het seminar “Opera as Imagination and Realization” aan de Estse Academie voor Muziek en Theater in Tallinn. Het seminar wordt georganiseerd door de Estonian Graduate School of Culture Studies and Arts; Musicology Study Area van de Estonian Academy of Music and Theatre. Het doel is om jonge componisten, librettisten enz. te helpen hun hun weg te vinden in het muziektheater.

PREMIERE SVANDA DUDÁK
De première van Svanda Dudák (Schwanda, der Dudelsackpfeifer) van Jaromír Weinberger aan het Musiktheater im Revier Gelsenkirchen (15 juni 2019) is door publiek en pers met overweldigend enthousiasme ontvangen:
“meesterlijk overtuigende en fantasierijke regie” (Der Opernfreund)
“pure theatermagie [...] een visionaire decorontwerp” (Recklinghäuser Zeitung)
“De enscenering is niet minder dan een triomf. [...] een steeds tot in de details liefdevolle en overtuigende personenregie, met veel plezier aan het creëren van humor” (Kultur West Magazin) “Dijkema verrast zijn publiek keer op keer” (theater:pur)
“briljant” (WAZ)
“duivels goed! [...] Groot enthousiasme; daverend applaus.” (IOCO)
-------
ALLE OPERA’S VAN WAGNER IN SLECHTS DRIE WEKEN
Michiel Dijkema’s succesvolle nieuwe productie van Der fliegende Holländer (première: 30 maart 2019) zal deel uitmaken van WAGNER 22. De Oper Leipzig heeft zich het ambitieuze doel gesteld om in 2022 het complete opera-oeuvre van Richard Wagner op het repertoire te hebben. Het hoogtepunt zal plaatsvinden in juni /juli van 2022, wanneer alle opera’s van Wagner in zijn geboortestad worden gepresenteerd tijdens een festival van drie weken. In de pers:
„erstklassige Arbeit […] Dijkema federt die partiell überbordende realistische Üppigkeit seiner Bühnenwelten immer wieder ab mit beinahe karger Reduktion“ (Leipziger Volkszeitung)
„Sensationeller bühnenbildnerischer Coup! […] Total-Begeisterung am Schluss; rhythmisches Klatschen.“ (Kultura Extra)
„ein Holländer, der in Opulenz und Kreativität im größeren Umkreis derzeit kaum Konkurrenz haben dürfte“
(Das Opernglas)
„Dijkemas Ansatz überzeugt, nicht zuletzt wegen der unglaublichen Poesie des Gezeigten, aber auch weil er die Beziehung zwischen Senta und dem Holländer neu deutet.“ (Online Merker)
„Dunkles Spiel von Sehnsucht und Erlösung […] ein Psychogramm zweier zerstörter Seelen steht im Vordergrund der Inszenierung“ (O-Ton Kulturmagazin)
„coup de théâtre der Extraklasse“ (Tamino Klassik)
„eine gute Einstiegsdroge – um Wagner im Stile des ganz großen Kinos neu unters Volk zu bringen“ (MDR Kultur)
„Das ist 3D-Kino vom Feinsten, ohne 3D-Brille.“ (O-Ton Kulturmagazin)
-------
GASTPROFESSOR CONSERVATORIUM BERLIJN
Michiel Dijkema heeft zijn engagement als gastprofessor voor opera aan de Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ Berlin afgesloten met een masterclass voor operaregiestudenten en met een enscenering van Haydn’s Il mondo della luna door operazangstudenten. De première van deze productie werd enthousiast onthaald door publiek en pers:
“Erg vermakelijk en uiterst fysiek geënsceneerd door Michiel Dijkema (die ook het fantastische decor met zijn fulminante grote telescoopbuis ontwierp) [...] kippenvel! Zeer atmosferisch - ja, deze Haydn MOET gezien en gehoord worden! Absoluut de moeite waard, gelooft u mij!“
(Kultura Extra)
“Il mondo della luna [...] sprankelt van humor en charme. Dat is voor een groot deel te danken aan de intensieve prestaties van de zangers. Met bijzonder grappige acteerkunsten en een goed gevoel voor de absurditeit van het menselijk lichaam maken ze de zaal elke minuut aan het lachen. [...] Ook geweldig is het decorontwerp, dat regisseur Michiel Dijkema voor de studiozaal van het conservatorium ontwierp. Vooral de telescoop die Bonafede gebruikt om de maan te bekijken is buitengewoon origineel: Van onder meer een kappersstoel, schotelantennes en gootsteenontstoppers wordt een vreemd object gecreëerd, dat in zijn absurde alledaagsheid hilarisch is om te aanschouwen. [...] een duizelingwekkende avond“
(Tagesspiegel)

BIOGRAFIE

De Nederlandse operaregisseur en decorontwerper Michiel Dijkema studeerde klassiek piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Danièle Dechenne en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Alexander Warenberg en Alwin Bär. Aansluitend studeerde hij muziektheaterregie aan de Hochschule für Musik Berlin. Hij was actief als liedbegeleider en bezocht de liedklas van Thom Bollen in Utrecht en van Wolfram Rieger in Berlijn.

Sinds 2006 ensceneerde hij (regie en decor) onder meer Debussy’s Pelléas et Mélisande (operastudio Nationale Reisopera), Bizet’s Carmen (Eisenach en Meiningen), Gluck’s Orfeo ed Euridice (Nationale Reisopera), Monteverdi’s L’Orfeo (Stockholm), Schönberg’s Pierrot Lunaire (Rotterdam), Strauss’ Die Fledermaus (Eisenach, Moskou en Tallinn), Marschner’s Der Vampyr (Amsterdam), Rossini’s Il Turco in Italia (Leipzig), Mozart’s Die Zauberflöte (Gelsenkirchen), Rossini’s La Cenerentola (Tallinn en Nationale Reisopera), Humperdinck’s Hänsel und Gretel (Gelsenkirchen), Il Barbiere di Siviglia (Wiesbaden en Antibes), Puccini’s Tosca (Leipzig), Thomas’ Hamlet (Zagreb), Gassmann’s L’Opera Seria (Hannover), Smetana’s Die verkaufte Braut (Wiesbaden), Mascagni’s Cavalleria Rusticana en Leoncavallo’s Pagliacci (Darmstadt), Wagner’s Der fliegende Holländer (Wiesbaden), Offenbach’s Orphée aux enfers (Kiel), Britten’s A Midsummer Night's Dream (Hannover), Gounod’s Faust (Leipzig en Bolzano), Offenbach's La Vie Parisienne (Volksoper Wenen), Strauss’ Salome (Wuppertal), de wereldpremière van Isidora Žebeljan’s Nahod Simon (Gelsenkirchen), Lehár’s Die lustige Witwe (Linz), Kálmán’s Die Herzogin von Chicago (Koblenz), Mozart’s Die Entführung aus dem Serail (Semperoper Dresden), Offenbach’s Les Contes d’Hoffmann (Gelsenkirchen), Dvorák’s Rusalka (Leipzig), Il mondo della luna (HfM Berlijn), Stephan Peiffer’s Vom Ende der Unschuld (Internationale Maifestspiele Wiesbaden), Louis Spohr’s Faust (Koblenz), Wagner’s Der fliegende Holländer (Leipzig) en Weinberger’s Schwanda, der Dudelsackpfeifer (Gelsenkirchen).

Michiel Dijkema won diverse internationale prijzen op het gebied van de operaregie: de tweede European Opera-directing Prize 2005, de eerste Peter-Konwitschny-Nachwuchsregiepreis voor zijn concept voor Carmen en in 2007 de Eesti Teatrikunsti Muusikalavastuste Award voor zijn productie van La Cenerentola. Deze award geldt als de belangrijkste Estse prijs op het gebied van muziektheater. Het decor van Il Barbiere di Siviglia werd 2011 in Berlijn bekroond met de eerste Wizard-Award.

Michiel Dijkema doceerde als gastprofessor zangstudenten en muziektheaterregiestudenten aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” Berlin.

Michiel Dijkema woont met zijn vrouw en zoon in de buurt van Amsterdam. Hij reed op de fiets vanuit Amsterdam o.a. naar Rome, Santiago de Compostella, Venetië, Wenen, Londen, Barcelona en Saintes-Maries-de-la-Mer.

SEIZOEN 2018-2019

Die Entführung aus dem Serail (Mozart)
Semperoper Dresden
-------
Tosca (Puccini)
Oper Leipzig
-------
A Midsummer Night’s Dream (Britten)
Staatsoper Hannover
-------
Faust (Spohr)
Theater Koblenz
première: 19 januari 2019
-------
Der fliegende Holländer (Wagner)
Oper Leipzig
première: 30 maart 2019
-------
Rusalka (Dvorák)
Oper Leipzig
-------
Svanda Dudák (Weinberger)
Musiktheater im Revier Gelsenkirchen
première: 15 juni 2019

CONTACT

info@michieldijkema.com

FOTO ©  Jochen Quast 2017
(tijdens een repetitie voor
“Die Entführung aus dem Serail”
aan de Semperoper Dresden)