NIEUWS

Het nieuwe deel over Strauss’ Salome uit de serie “Opernführer kompakt” (Henschel/Bärenreiter, Ann-Christine Mecke, ISBN 978-3-89487-946-4 / ISBN 978-3-7618-2413-9) heeft een foto van Michiel Dijkema’s veelgeprezen Salome enscenering (Oper Wuppertal 2015) op de omslag. Meer informatie op de Salome-pagina van deze website.
-------
De première van Die Entführung aus dem Serail (15 april 2017) aan de Semperoper Dresden is door publiek en pers met veel enthousiasme ontvangen: “een vermakelijke Mozart met veel theater en toneelmagie” (Sächsische Zeitung)
“bijzonder spectaculair” (DNN)
“een grootse Entführung” (Neues Deutschland)
“met een knipoog en vol dubbelzinnigheid” (NMZ)
“onderhoudend en met diepte” (MDR Kultur)
Deze première was de openingsvoorstelling van de Mozart-dagen 2017. De Semperoper viert 2017 een jubileum:
350 jaar opera in Dresden.

PREMIÈRES 2016-2017

Die Herzogin von Chicago
(Kálmán)
Theater Koblenz
première: 12 november 2016
-------
Die Entführung aus dem Serail

(Mozart)
Semperoper Dresden
première: 15 april 2017
-------
Les Contes d'Hoffmann

(Offenbach)
Musiktheater im Revier Gelsenkirchen
première: 10 juni 2017

BIOGRAFIE

De Nederlandse operaregisseur en decorontwerper Michiel Dijkema studeerde klassiek piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Danièle Dechenne en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Alexander Warenberg en Alwin Bär. Aansluitend studeerde hij muziektheaterregie aan de Hochschule für Musik Berlin. Hij was actief als liedbegeleider en bezocht de liedklas van Thom Bollen in Utrecht en van Wolfram Rieger in Berlijn.

Sinds 2006 ensceneerde hij (regie en decor) onder meer Debussy
’s Pelléas et Mélisande (operastudio Nationale Reisopera), Bizet’s Carmen (Eisenach en Meiningen), Gluck’s Orfeo ed Euridice (Nationale Reisopera), Monteverdi’s L’Orfeo (Stockholm), Schönberg’s Pierrot Lunaire (Rotterdam), Strauss’ Die Fledermaus (Eisenach, Moskou en Tallinn), Marschner’s Der Vampyr (Amsterdam), Rossini’s Il Turco in Italia (Leipzig), Mozart’s Die Zauberflöte (Gelsenkirchen), Rossini’s La Cenerentola (Tallinn en Nationale Reisopera), Humperdinck’s Hänsel und Gretel (Gelsenkirchen), Il Barbiere di Siviglia (Wiesbaden en Antibes), Puccini’s Tosca (Leipzig), Thomas’ Hamlet (Zagreb), Gassmann’s L’Opera Seria (Hannover), Smetana’s Die verkaufte Braut (Wiesbaden), Mascagni’s Cavalleria Rusticana en Leoncavallo’s Pagliacci (Darmstadt), Wagner’s Der fliegende Holländer (Wiesbaden), Offenbach’s Orphée aux enfers (Kiel), Britten’s A Midsummer Night's Dream (Hannover), Gounod’s Faust (Leipzig en Bolzano), Offenbach's La Vie Parisienne (Volksoper Wenen), Strauss’ Salome (Wuppertal), de wereldpremière van Isidora Žebeljans Nahod Simon (Gelsenkirchen), Lehárs Die lustige Witwe (Linz), Kálmán’s Die Herzogin von Chicago (Koblenz) en Mozart’s Die Entführung aus dem Serail (Semperoper Dresden).

Michiel Dijkema won diverse internationale prijzen op het gebied van de operaregie: de tweede European Opera-directing Prize 2005, de eerste Peter-Konwitschny-Nachwuchsregiepreis voor zijn concept voor Carmen en in 2007 de Eesti Teatrikunsti Muusikalavastuste Award voor zijn productie van La Cenerentola. Deze award geldt als de belangrijkste Estse prijs op het gebied van muziektheater. Het decor van Il Barbiere di Siviglia werd 2011 in Berlijn bekroond met de eerste Wizard-Award.

Michiel Dijkema woont met zijn vrouw en zoon in de buurt van Amsterdam. Hij reed op de fiets vanuit Amsterdam o.a. naar Rome, Santiago de Compostella, Venetië, Wenen, Londen, Barcelona en Saintes-Maries-de-la-Mer.

CONTACT

info@michieldijkema.com

FOTO ©  Jochen Quast 2017
(tijdens een repetitie voor
“Die Entführung aus dem Serail”
aan de Semperoper Dresden)