NIEUWS

PREMIÈRE FAUST
De première van Faust van Louis Spohr (Theater Koblenz, 19 januari 2019) werd door publiek en pers met enthousiasme ontvangen: “met gestileerde, hoogromantisch geladen beelden creëert Michiel Dijkema fantastische gemoedstoestanden [...] Deze enscenering levert meer dan een bijdrage aan de voorouderlijke portretgalerij van de operageschiedenis.” (SRW2) “een mooie Faust met veel liefde en aandacht voor het kleinste detail [...] een uiterst lovenswaardig resultaat [...] een meeslepende enscenering” (IOCO) “Deze Faust is overduidelijk niet de held van Goethe, die het grote geheel in de gaten houdt, maar een al te menselijke man tussen twee vrouwen [...] vermakelijk op de tijdlijn van de theater- en muziekgeschiedenis” (Rhein-Zeitung) “consistent, maar met risico [...] behoedzame ironie en geciviliseerde spanning” (Frankfurter Rundschau) “een nieuwe geïnspireerde enscenering van Michiel Dijkema […] de voorstelling keert steeds weer terug naar het kloppende ritme van dit schelmachtige verhaal van deze ongewone Faust” (Il Giornale della Musica)

ALLE OPERA’S VAN WAGNER IN SLECHTS DRIE WEKEN
Michiel Dijkema’s nieuwe productie van Der fliegende Holländer (première: 30 maart 2019) zal deel uitmaken van WAGNER 22. De Oper Leipzig heeft zich het ambitieuze doel gesteld om in 2022 het complete opera-oeuvre van Richard Wagner op het repertoire te hebben. Het hoogtepunt zal plaatsvinden in juni /juli van 2022, wanneer alle opera’s van Wagner in zijn geboortestad worden gepresenteerd tijdens een festival van drie weken.
-------
EOP 2018 IN ZÜRICH
Zaterdag 30 juni 2018 ontvingen Marja und Armin Kretschmar tijdens de zomerconferentie van Opera Europa in Zürich uit handen van Michiel Dijkema een award voor hun betekenisvolle inspanningen voor jong operaregietalent en voor het initiëren en organiseren van de European Opera-directing Prize gedurende de afgelopen twintig jaar.
-------
GASTPROFESSOR CONSERVATORIUM BERLIJN
Michiel Dijkema heeft zijn engagement als gastprofessor voor opera aan de Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ Berlin afgesloten met een masterclass voor operaregiestudenten en met een enscenering van Haydn’s Il mondo della luna door operazangstudenten. De première van deze productie werd enthousiast onthaald door publiek en pers:
“Erg vermakelijk en uiterst fysiek geënsceneerd door Michiel Dijkema (die ook het fantastische decor met zijn fulminante grote telescoopbuis ontwierp) [...] kippenvel! Zeer atmosferisch - ja, deze Haydn MOET gezien en gehoord worden! Absoluut de moeite waard, gelooft u mij!“
(Kultura Extra)
“Il mondo della luna [...] sprankelt van humor en charme. Dat is voor een groot deel te danken aan de intensieve prestaties van de zangers. Met bijzonder grappige acteerkunsten en een goed gevoel voor de absurditeit van het menselijk lichaam maken ze de zaal elke minuut aan het lachen. [...] Ook geweldig is het decorontwerp, dat regisseur Michiel Dijkema voor de studiozaal van het conservatorium ontwierp. Vooral de telescoop die Bonafede gebruikt om de maan te bekijken is buitengewoon origineel: Van onder meer een kappersstoel, schotelantennes en gootsteenontstoppers wordt een vreemd object gecreëerd, dat in zijn absurde alledaagsheid hilarisch is om te aanschouwen. [...] een duizelingwekkende avond“
(Tagesspiegel)
-------
SALOME
Het nieuwe deel over Strauss’ Salome uit de serie “Opernführer kompakt” (Henschel/Bärenreiter, Ann-Christine Mecke, ISBN 978-3-89487-946-4 / ISBN 978-3-7618-2413-9) heeft een foto van Michiel Dijkema’s veelgeprezen Salome enscenering (Oper Wuppertal 2015) op de omslag. Meer informatie op de Salome-pagina van deze website.

BIOGRAFIE

De Nederlandse operaregisseur en decorontwerper Michiel Dijkema studeerde klassiek piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Danièle Dechenne en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Alexander Warenberg en Alwin Bär. Aansluitend studeerde hij muziektheaterregie aan de Hochschule für Musik Berlin. Hij was actief als liedbegeleider en bezocht de liedklas van Thom Bollen in Utrecht en van Wolfram Rieger in Berlijn.

Sinds 2006 ensceneerde hij (regie en decor) onder meer Debussy’s Pelléas et Mélisande (operastudio Nationale Reisopera), Bizet’s Carmen (Eisenach en Meiningen), Gluck’s Orfeo ed Euridice (Nationale Reisopera), Monteverdi’s L’Orfeo (Stockholm), Schönberg’s Pierrot Lunaire (Rotterdam), Strauss’ Die Fledermaus (Eisenach, Moskou en Tallinn), Marschner’s Der Vampyr (Amsterdam), Rossini’s Il Turco in Italia (Leipzig), Mozart’s Die Zauberflöte (Gelsenkirchen), Rossini’s La Cenerentola (Tallinn en Nationale Reisopera), Humperdinck’s Hänsel und Gretel (Gelsenkirchen), Il Barbiere di Siviglia (Wiesbaden en Antibes), Puccini’s Tosca (Leipzig), Thomas’ Hamlet (Zagreb), Gassmann’s L’Opera Seria (Hannover), Smetana’s Die verkaufte Braut (Wiesbaden), Mascagni’s Cavalleria Rusticana en Leoncavallo’s Pagliacci (Darmstadt), Wagner’s Der fliegende Holländer (Wiesbaden), Offenbach’s Orphée aux enfers (Kiel), Britten’s A Midsummer Night's Dream (Hannover), Gounod’s Faust (Leipzig en Bolzano), Offenbach's La Vie Parisienne (Volksoper Wenen), Strauss’ Salome (Wuppertal), de wereldpremière van Isidora Žebeljan’s Nahod Simon (Gelsenkirchen), Lehár’s Die lustige Witwe (Linz), Kálmán’s Die Herzogin von Chicago (Koblenz), Mozart’s Die Entführung aus dem Serail (Semperoper Dresden), Offenbach’s Les Contes d’Hoffmann (Gelsenkirchen), Dvorák’s Rusalka (Leipzig), Il mondo della luna (HfM Berlijn), Stephan Peiffer’s Vom Ende der Unschuld (Internationale Maifestspiele Wiesbaden) en Louis Spohr’s Faust (Koblenz).

Michiel Dijkema won diverse internationale prijzen op het gebied van de operaregie: de tweede European Opera-directing Prize 2005, de eerste Peter-Konwitschny-Nachwuchsregiepreis voor zijn concept voor Carmen en in 2007 de Eesti Teatrikunsti Muusikalavastuste Award voor zijn productie van La Cenerentola. Deze award geldt als de belangrijkste Estse prijs op het gebied van muziektheater. Het decor van Il Barbiere di Siviglia werd 2011 in Berlijn bekroond met de eerste Wizard-Award.

Michiel Dijkema doceerde recentelijk als gastprofessor zangstudenten en muziektheaterregiestudenten aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” Berlin. Tot zijn toekomstige engagementen behoren onder meer producties voor de Oper Leipzig, voor het Musiktheater im Revier Gelsenkirchen, voor het Theater Magdeburg en voor het Theater Koblenz.

Michiel Dijkema woont met zijn vrouw en zoon in de buurt van Amsterdam. Hij reed op de fiets vanuit Amsterdam o.a. naar Rome, Santiago de Compostella, Venetië, Wenen, Londen, Barcelona en Saintes-Maries-de-la-Mer.

SEIZOEN 2018-2019

Die Entführung aus dem Serail (Mozart)
Semperoper Dresden
-------
Tosca (Puccini)
Oper Leipzig
-------
A Midsummer Night’s Dream (Britten)
Staatsoper Hannover
-------
Faust (Spohr)
Theater Koblenz
première: 19 januari 2019
-------
Der fliegende Holländer (Wagner)
Oper Leipzig
première: 30 maart 2019
-------
Rusalka (Dvorák)
Oper Leipzig
-------
Svanda Dudák (Weinberger)
Musiktheater im Revier Gelsenkirchen
première: 15 juni 2019

CONTACT

info@michieldijkema.com

FOTO ©  Jochen Quast 2017
(tijdens een repetitie voor
“Die Entführung aus dem Serail”
aan de Semperoper Dresden)