NIEUWS

Michiel Dijkema heeft zijn engagement als gastprofessor voor opera aan de Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ Berlin afgesloten met een masterclass voor operaregiestudenten en met een enscenering van Haydn’s Il mondo della luna door operazangstudenten. De premières van deze productie (26 en 27 april 2018) werden enthousiast onthaald:
“Erg vermakelijk en uiterst fysiek geënsceneerd door Michiel Dijkema (die ook het fantastische decor met zijn fulminante grote telescoopbuis ontwierp) [...] kippenvel! Zeer atmosferisch - ja, deze Haydn MOET gezien en gehoord worden! Absoluut de moeite waard, gelooft u mij!“
(Andre Sokolowski, Kultura Extra, 27 april 2018)
“Il mondo della luna [...] sprankelt van humor en charme. Dat is voor een groot deel te danken aan de intensieve prestaties van de zangers. Met bijzonder grappige acteerkunsten en een goed gevoel voor de absurditeit van het menselijk lichaam maken ze de zaal elke minuut aan het lachen. [...] Ook geweldig is het decorontwerp, dat regisseur Michiel Dijkema voor de studiozaal van het conservatorium ontwierp. Vooral de telescoop die Bonafede gebruikt om de maan te bekijken is buitengewoon origineel: Van onder meer een kappersstoel, schotelantennes en gootsteenontstoppers wordt een vreemd object gecreëerd, dat in zijn absurde alledaagsheid hilarisch is om te aanschouwen. [...] een duizelingwekkende avond“
(Elias Pietsch, Tagesspiegel, 30 april 2018)
-------
De première van Rusalka (3 december 2017) aan de Oper Leipzig werd door publiek en pers met groot enthousiasme ontvangen. “Rusalka-triomf [...] De enscenering is van wereldklasse! [...] fantastisch, intens droevig” (Bild) “Dijkema besluit met een groots theatraal beeld [...] Het roert ons tot tranen in zijn treurigheid. [...] deze Rusalka wordt een kaskraker” (Leipziger Volkszeitung) “simpelweg perfect [...] geniale regie-ideeën [...] deze enscenering zet nieuwe maatstaven” (O-Ton Magazin) “een heksenhuis dat staat en gaat op twee kippenpoten, zodat het programmaboekje van puur plezier van je schoot valt” (Mitteldeutsche Zeitung) “Dijkema vertelt het verhaal stringent, begrijpelijk en met een personenregie die zich met grote precisie aan de muziek oriënteert [...] alleen al het decorontwerp is een ware belevenis” (Oper Aktuell) “ontketende sprookjespoëzie, met oog voor detail in de uitwerking, opulent in de optische realisatie [...] dit ontstijgt het Boheemse sprookje” (MDR-Kultur) “Een fantastisch sprookjesachtig spektakel. [...] Theater van formaat.” (Tamino Klassikforum) “een door dampenzwangere nevelreven omwazemd, natuur-atmosferisch droomspel [...] unaniem gejubel” (Neue Musikzeitung) „een grandioze coup de théâtre […] zinnenprikkelende en betoverende beeldtaal“ (Der Neue Merker)
-------
Het nieuwe deel over Strauss’ Salome uit de serie “Opernführer kompakt” (Henschel/Bärenreiter, Ann-Christine Mecke, ISBN 978-3-89487-946-4 / ISBN 978-3-7618-2413-9) heeft een foto van Michiel Dijkema’s veelgeprezen Salome enscenering (Oper Wuppertal 2015) op de omslag. Meer informatie op de Salome-pagina van deze website.

BIOGRAFIE

De Nederlandse operaregisseur en decorontwerper Michiel Dijkema studeerde klassiek piano aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Danièle Dechenne en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Alexander Warenberg en Alwin Bär. Aansluitend studeerde hij muziektheaterregie aan de Hochschule für Musik Berlin. Hij was actief als liedbegeleider en bezocht de liedklas van Thom Bollen in Utrecht en van Wolfram Rieger in Berlijn.

Sinds 2006 ensceneerde hij (regie en decor) onder meer Debussy
’s Pelléas et Mélisande (operastudio Nationale Reisopera), Bizet’s Carmen (Eisenach en Meiningen), Gluck’s Orfeo ed Euridice (Nationale Reisopera), Monteverdi’s L’Orfeo (Stockholm), Schönberg’s Pierrot Lunaire (Rotterdam), Strauss’ Die Fledermaus (Eisenach, Moskou en Tallinn), Marschner’s Der Vampyr (Amsterdam), Rossini’s Il Turco in Italia (Leipzig), Mozart’s Die Zauberflöte (Gelsenkirchen), Rossini’s La Cenerentola (Tallinn en Nationale Reisopera), Humperdinck’s Hänsel und Gretel (Gelsenkirchen), Il Barbiere di Siviglia (Wiesbaden en Antibes), Puccini’s Tosca (Leipzig), Thomas’ Hamlet (Zagreb), Gassmann’s L’Opera Seria (Hannover), Smetana’s Die verkaufte Braut (Wiesbaden), Mascagni’s Cavalleria Rusticana en Leoncavallo’s Pagliacci (Darmstadt), Wagner’s Der fliegende Holländer (Wiesbaden), Offenbach’s Orphée aux enfers (Kiel), Britten’s A Midsummer Night's Dream (Hannover), Gounod’s Faust (Leipzig en Bolzano), Offenbach's La Vie Parisienne (Volksoper Wenen), Strauss’ Salome (Wuppertal), de wereldpremière van Isidora Žebeljans Nahod Simon (Gelsenkirchen), Lehárs Die lustige Witwe (Linz), Kálmán’s Die Herzogin von Chicago (Koblenz), Mozart’s Die Entführung aus dem Serail (Semperoper Dresden), Offenbachs Les Contes d’Hoffmann (Gelsenkirchen), Dvorák’s Rusalka (Leipzig) en Il mondo della luna (HfM Berlijn).

Michiel Dijkema won diverse internationale prijzen op het gebied van de operaregie: de tweede European Opera-directing Prize 2005, de eerste Peter-Konwitschny-Nachwuchsregiepreis voor zijn concept voor Carmen en in 2007 de Eesti Teatrikunsti Muusikalavastuste Award voor zijn productie van La Cenerentola. Deze award geldt als de belangrijkste Estse prijs op het gebied van muziektheater. Het decor van Il Barbiere di Siviglia werd 2011 in Berlijn bekroond met de eerste Wizard-Award.

Michiel Dijkema doceerde onlangs als gastprofessor zangstudenten en muziektheaterregiestudenten aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” Berlin. Tot zijn toekomstige engagementen behoren onder meer producties voor de Internationale Maifestspiele Wiesbaden/Camerata Nuova, voor het Theater Koblenz, voor de Oper Leipzig en voor het Musiktheater im Revier Gelsenkirchen.

Michiel Dijkema woont met zijn vrouw en zoon in de buurt van Amsterdam. Hij reed op de fiets vanuit Amsterdam o.a. naar Rome, Santiago de Compostella, Venetië, Wenen, Londen, Barcelona en Saintes-Maries-de-la-Mer.

SEIZOEN 2017-2018

Die Entführung aus dem Serail (Mozart)
Semperoper Dresden
-------
Les Contes d’Hoffmann (Offenbach)
Musiktheater im Revier Gelsenkirchen
-------
Rusalka (Dvorák)
Oper Leipzig
première: 3 december 2017
-------

Tosca (Puccini)
Oper Leipzig
-------
Die Zauberflöte (Mozart)
Musiktheater im Revier Gelsenkirchen
-------
Il mondo della luna (Haydn)
Hochschule für Musik Berlin
première: 26 april 2018
-------
Vom Ende der Unschuld (Peiffer)
Camerata Nuova / Internationale Maifestspiele Wiesbaden
première: 30 mei 2018
-------
Der fliegende Holländer (Wagner)
Staatstheater Wiesbaden

CONTACT

info@michieldijkema.com

FOTO ©  Jochen Quast 2017
(tijdens een repetitie voor
“Die Entführung aus dem Serail”
aan de Semperoper Dresden)